Anders Samuelssons långjästa pizzadeg 6-8 pizzor

Anders Samuelssons långjästa pizzadeg 6-8 pizzor

Ett enkelt och lagom nördigt grundrecept på pizzadeg när man tröttnat på att laborera med jästmängd och spannmål i evigheters evigheter.

Uppskattad tillagningstid
20 minuter + 4-5 timmar jästid

Ingredienser
750g Ölandsvete
4 g jäst
370 g vatten
15 g salt
15 g olivolja

Så lagar du
Använd en assistent och ha i mjölet och jästen. Starta maskinen och häll sakta i vattnet och kör på låg hastighet i 5 minuter. Ha i saltet och kör ytterligare 5 minuter på lägsta hastighet. Nu är det dags att hälla i olivoljan och nu ökar du hastigheten och kör i 5 minuter till. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och gnid in den med lite olivolja så att degen inte torkar, låt den vila ca 20 minuter.

Dela degen i 4 delar och rundriv dom. Nu ska dom jäsa och du kan göra på två sätt, beroende på om dom ska ätas samma dag eller om du kan vänta tills imorgon, antingen låter du dom jäsa ca 4-5 timmar i rumstemperatur. Om du ska äta imorgon så låter du dom först jäsa ca 1-2 timmar i rumstemperatur och sedan plastar du dom och ställer in i kylen minst 12 timmar, ett tips innan man plastar är att pensla med lite olivolja så att plasten inte fastnar. Ta ut dom ur kylen 1 timme innan du skall baka ut dom så att dom får rumstemperatur. Kavla inte ut degen med kavel utan använd fingrarna.

Toppa pizzan efter tycke och smak. Grädda på hög värme i Faster Greta eller Gömsle

- Anders Samuelsson, kreativ ledare och köksmästare på Blå huset i Umeå
Anders Samuelsson gör en pizza
Anders Samuelsson gräddar en pizza i Gömsle
Pizza och Gömsle bakugn

 

 

 


Älterer Post Neuerer Post